30/30 fonden är ett samarbete mellan Henrik Lundqvist och Unibet.
Många känner till hur Henrik Lundqvists liv präglats av ishockeyn. Men hans uppväxt har också bestått av fotboll, tennis och mycket annat. Den röda tråden har varit föreningslivet – som gjort det möjligt för Henrik, och miljontals andra, att utvecklas som människa, oavsett om man är motionär eller aspirerande proffs.
30/30-fonden startades 2019 av Unibet och Henrik Lundqvist, för att ge tillbaka till idrotten och uppmärksamma föreningar som verkar för en schysst och inkluderande idrottskultur. Nu genomförs 30/30-fonden för tredje året. Hittills har tusentals föreningar nominerats och nästan 2 miljoner kronor har delats ut.
”30/30” anspelar på Henriks tröjnummer och att 30 föreningar får 30 000 kr. Alla föreningar, oavsett storlek och sport, kan ansöka till 30/30-fonden. Vinnarna utses av Henrik Lundqvist och Unibet.
Alla idrottsföreningar i Sverige har möjlighet att ansöka för att vinna priset. Du kan nominera en förening, oavsett idrott, som står för alla de bra saker som just du tycker är viktigt. I ansökan kan till exempel framgå:
På vilket sätt föreningen står för en schysst idrottskultur. Det kan vara exempel på inkludering, laganda eller värdegrundsarbete.
Hur föreningen aktivt verkar för en jämställd idrott.
Hur föreningen arbetar med fair play och sätter idrottsglädje och gemenskap i första rummet.
Ange också konkreta exempel på en eller flera aktiviteter som föreningen är extra stolt över.
Här är de föreningar som vann 30/30 fonden år 2021.
Idrottsklubbar spelar en central roll i samhället genom att främja hälsa, fysisk aktivitet och gemenskap. Tyvärr brottas många idrottsklubbar med utmaningar för att säkra tillräckliga ekonomiska resurser för att upprätthålla sina verksamheter och stötta sina idrottare.
En brist på sponsorer är en av de viktigaste faktorerna som påverkar idrottsklubbars ekonomiska välbefinnande. Genom att erbjuda stöd för att diversifiera och öka sponsorintäkterna kan vi hjälpa idrottsklubbar att övervinna dessa utmaningar och nå sina mål.
Vi har har därtill haft fina samarbeten med assistansbolag vilkas brukare vi kunnat hjälp till en vardag fylld med sport & aktiviteter.
Många känner till hur Henrik Lundqvists liv präglats av ishockeyn. Men hans uppväxt har också bestått av fotboll, tennis och mycket annat. Den röda tråden har varit föreningslivet – som gjort det möjligt för Henrik, och miljontals andra, att utvecklas som människa, oavsett om man är motionär eller aspirerande proffs.
Henrik Lundqvist är en svensk före detta professionell ishockeymålvakt som spelade i National Hockey League (NHL) för New York Rangers från 2005 till 2020. Han föddes den 2 mars 1982 i Are, Sverige. Lundqvist omnämns ofta med sitt smeknamn ”Kung Henrik” på grund av hans exceptionella skicklighet och prestationer på isen.
Lundqvist draftades av New York Rangers i den sjunde omgången av 2000 NHL Entry Draft. Han gjorde sin NHL-debut säsongen 2005-2006 och etablerade sig snabbt som en av ligans främsta målvakter. Under hela sin karriär fick Lundqvist många utmärkelser, bland annat blev han uttagen till NHL All-Star Game flera gånger och fick Vezina Trophy som ligans bästa målvakt 2012. Under sin tid med Rangers blev Lundqvist en av franchisens mest älskade spelare och har flera rekord för laget, inklusive flest vinster, shutouts och framträdanden av en målvakt. Han hjälpte också till att leda Rangers till Stanley Cup-finalerna säsongen 2013-2014. I december 2020 meddelade Lundqvist att han skulle ta ett uppehåll från professionell hockey på grund av ett hjärtproblem. Han bekräftade senare sitt beslut att gå i pension i augusti 2021, vilket avslutade sin anmärkningsvärda karriär. Lundqvists bidrag till sporten och hans inverkan på New York Rangers-organisationen har befäst hans status som en av de största målvakterna i NHL:s historia.